Okay, okay, they’re not actually petite fours because I’m not a french maître pâtissier, but I wanted a fancy name (worked, right?). It’s simple lemon cake BUT I cut it into tiny squares and pimped it with lemony deco and edible flowers (here’s warning, they aren’t as sweet as they look and taste a lot like watercress! they would probably look and taste great in a salad, but I’ll try that some other time.) So here is what you need: -Lemons, duh! 2 to be exact, and only the finely grated zest, the juice keep for later: icing!! -350g sugar -350g butter -1 tablespoon of vanilla sugar -6 eggs -350g flour -4 teaspoons of baking powder Mix sugar and butter first until creamy, then toss in all the rest. Use the hand mixer until you get an even dough. You can add some lemon juice if necessary. Prep the cake form (any shape, mine was big and pretty flat because I wanted cubes, but it can be anything) as per use… buttering and all that stuff. And then its about 30min at 175-200°C. Depending on the form it can be a little more or a little less. But you’ll see when the cake turns golden and starts to smell really nice. I mixed together the lemon juice and confectioners’ sugar for the icing and put a quarter of a lemon slice on each cube. Tadaaaaa!! /// Tá bom, tá bom, não são petite fours de verdade, até porque eu não sou um maître pâtissier francês , mas eu queria um nome chique (funcionou?). É um simples bolo de limão siciliano MAS eu cortei ele em cubos e enfeitei com o limão e flores comestíveis (aqui vai um aviso, elas não são doces como parecem, o gosto lembra mais broto de alfafa. pode ser lindo e gostoso numa salada, mas isso eu tento outra hora). Você precisa de:
-Limão siciliano, ah é? 2 para ser mais exatos, e somente a raspa fininha, o suco só precisa mais tarde para fazer a calda!! -350g de açúcar -350g de manteiga -1 colher de sopa de açúcar de baunilha -6 ovos -350g de trigo -4 colheres de chá de fermento em pó Misture o açúcar e a manteiga com uma batedeira até ficar cremoso, depois joga o resto dos ingredientes e espera virar uma massa homogenia Se tiver a fim, pode adicionar um pouco do suco de limão Prepare sua forma daquele jeito, untar etc. Pode ser qualquer forma, eu usei uma assadeira para ficar mais fino. Depois assa no forno a 175-200°C por uns 30min. Dependendo do formato da forma pode ser mais ou menos. Da para ver quando o bolo fica dourado e começar a sair um cheiro delish. Misturei o suco dos limões com açúcar de confeiteiro para fazer a calda e sentei um quarto de uma fatia de limão em cima de cada cubo. Tadaaa!!
Love for Food
2012-12-05